Geschiedenis 1920 t/m 1929

1929 Ilpendam heeft 2 Muziekverenigingen

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog (1918) was Ilpendams Fanfare Volharding nog steeds een florerende muziekvereniging. Echter het politieke klimaat in die tijd zorgde voor een behoorlijke tweedeling in de maatschappij. Er ontstonden ook steeds groter wordende meningsverschillen tussen de overtuigd socialisten “De Rooien” genoemd en de Rooms-Katholieke “Papen”. Paap was een scheldwoord voor de Paus, en een verbastering van het woord “Papa”. Later werd het een aanduiding voor een Katholiek persoon in het algemeen.

Mede door die – soms hoogoplopende – verschillen ontstonden er gescheiden scholen, verschillende ijsbaanclubs, sportverenigingen en dus ook muziekverenigingen. Ook Ilpendams Fanfare Volharding ontsprong de dans niet. Een aantal fanatieke ‘rooien’ weigerden in het jaar 1929 nog langer op te treden op Koninginnedag, terwijl dit al jarenlang een traditie was. De katholieke leden stapten op en gingen verder als fanfare met de naam “Willen is Kunnen”. Dirigent van “Willen en Kunnen” was pastoor Wanna. “Willen is Kunnen” werd op 15 oktober 1929 opgericht.

Heeft u nog berichten van vroeger, zoals krantenknipsels of foto's ?
Neem dan contact op met Ronald van Delden, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur op telefoonnummer 0299 66 78 90.

Gelezen: 679 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Binnenkort

Ophaaldag Oud Papier
09 aug 2019
18:00 -


Ophaaldag Oud Papier
13 sept 2019
18:00 -


Onze Sponsoren

Uw logo ook op onze website?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

Repetities

Geen evenementen

Sponsoren | Adverteren

Wilt u ons Sponsoren of Adverteren op onze website cq in de programmaboekjes? Neem dan vrijblijvend contact op met ons secretariaat
----->
Website advertenties kunnen worden doorgelinkt naar uw eigen website of actieaanbieding, daarnaast leveren wij u op verzoek de statistieken op van het aantal keren dat de advertentie op onze website is vertoond, bekeken en het eventueel doorklikken naar uw website of actieaanbieding.

Contactgegevens

Secretariaat :
Ilpendams Fanfare
Dorpsstraat 28
1452PE  Ilpendam
Tel. 020 436 08 84


Bankrekening :
NL45 RABO 0330 2553 39E-mailberichten kunt u
sturen naar :
info @ ilpendamsfanfare.com
(verwijder de spaties !!)

Wist u dat....

Ilpendams Fanfare altijd nieuwe leden kan gebruiken ?

U bent altijd welkom om een keer bij de repetities te kijken en/of met ons mee te spelen ?


U Maat kan worden van Ilpendams Fanfare ?

Als maat krijgt u gratis toegang tot de meeste van onze concerten, en ook het eerste kopje koffie/thee is voor u gratis. Daarnaast steunt u met uw bijdrage onze vereniging.

Copyright

Belangrijk: Alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc) die u op deze website (en alle onderliggende pagina's) aantreft berusten bij Ilpendams Fanfare en/of de genoemde rechthebbenden. Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere wijze dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door een bestuurslid in functie van Ilpendams Fanfare.

Member Login