Geschiedenis 1950 t/m 1959

1954 Het jaar van de voorlopige Hereniging – 1957 de Formele Hereniging
In het jaar 1954 werd door een bijzondere samenloop van omstandigheden de eerste aanzet tot hereniging van beide muziekverenigingen gegeven. Het was al jarenlang een traditie dat de bejaarden, welke hun jaarlijks dagje uit hadden gehad, werden ingehaald met een serenade door één van de 2 fanfarekorpsen. In dit bewuste jaar was daar bij beide verenigingen onduidelijkheid over, en zo stonden zij gezamenlijk de bejaarden te verwelkomen. Dat kwam ook niet eens zo slecht uit, want beide verenigingen kampten met een teruglopend ledenaantal, en men vulde elkaar mooi aan.

Voor Piet Klaver was dit gebeuren aanleiding om de eerste gesprekken te starten beide fanfares weer op één lijn te krijgen. Beide besturen kwamen bij elkaar en gingen met de leden in gesprek, en een eerste voorlopige hereniging was een feit. Willen is Kunnen en Volharding bleven vooralsnog lid van de eigen bond. Wel werd vanaf oktober 1954 een gezamenlijke kas gehanteerd. Janssens werd dirigent van het gezamenlijke orkest. Geheel vlekkeloos verliep dat niet. Zo stelde de toenmalige voorzitter Klaver zeer hoge eisen aan de leden en hun muzikale inbreng. Niet iedereen was daar van gecharmeerd. Reden voor Klaver afscheid te nemen en samen met een beperkt aantal andere leden te gaan spelen in Purmerend.

Met het vertrek van Klaver moest er een nieuwe voorzitter komen, dit werd Jaap Broers. In juli 1957 vond de eerste gezamenlijke bestuursvergadering plaats en op 1 augustus werden beide verenigingen officieel samengevoegd tot “Ilpendams Fanfare”, het huidige fanfarekorps. Dirigent van dit korps werd de heer Paul Geugjes, welke in het dagelijks leven violist was bij het Radio Philharmonisch Orkest. Geugjes wist het muzikale niveau van de vereniging op een hoger peil te trekken, maar moest een jaar later, wegens gezondheidsredenen, zijn dirigeerstokje overdragen aan zijn opvolger Jacobs. Jacobs lag niet goed bij de leden, en zo kwam Ilpendams Fanfare na 3 maanden onder Jacobs gespeeld te hebben zonder dirigent te zitten. Om het plotselinge gat te dichten werd de heer K. Tromp gevraagd het orkest te dirigeren. Tromp wist samen met Ilpendams Fanfare een eerste prijs te behalen op het muziekconcours te Weesp, tot grote vreugde van de leden.

Heeft u nog berichten van vroeger, zoals krantenknipsels of foto's ?
Neem dan contact op met Ronald van Delden, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur op telefoonnummer 0299 66 78 90.

09 nov 2018

Jubileumconcert 125 Jaar Ilpendams Fanfare