Geschiedenis 1960 t/m 1979

1962 – 1965 Crisis bij Ilpendams Fanfare
Hoewel het Ilpendams Fanfare muzikaal gezien absoluut niet slecht ging (men speelde zelfs in de afdeling ‘Uitmuntendheid’), ging het qua ledenaantal op en neer, en ook financieel gezien waren er de nodige problemen. Zo moesten de leden van Ilpendams Fanfare in het jaar 1964 persoonlijk garant staan voor een aan het orkest verstrekte geldlening door gemeente Ilpendam. Het aantal leden liep in 1965 zelf zo ver terug dat voor het voortbestaan van de vereniging werd gevreesd. In een extra ledenvergadering, waar zelfs de burgemeester bij aanwezig was, gaf voorzitter Broers aan zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van Ilpendams Fanfare, en legt het lot van de vereniging in handen van de aanwezige leden. Een aantal leden ziet er geen gat meer in, maar de meerderheid van de leden wil doorgaan met muziek maken. Men besluit een stap terug te doen naar de tweede afdeling binnen de bond. Hierdoor hopen de leden dat een lager muzikaal niveau nieuwe aanwas zal opleveren. Ook dirigent Klaas Tromp wordt gevraagd of hij verder wil met het orkest. Tromp wil ook graag verder en zal tot eind 1966 dirigent blijven van Ilpendams Fanfare.

1966 – 1981 Twee jaar dirigent Wilderdijk en het tijdperk Minne Meijer
Wilderdijk volgde dirigent Tromp op, maar moest wegens gezondheidsreden al na twee jaar zijn taak als dirigent neerleggen waarna Minne Meijer bij Ilpendams Fanfare werd binnengehaald. Minne Meijer zou tot 1980 voor het orkest staan en heeft in die periode een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het orkest. Onder leiding van Meijer was er een enorm aanwas van jonge leden. Probleem was echter het hebben van een eigen repetitieruimte. Daar kwam in het jaar 1975 verandering in toen toenmalig voorzitter Jaap Broers aangaf een deel van zijn boerderij aan de Westerweg in te willen richtten als vaste repetitieruimte voor Ilpendams Fanfare.

Jeugdleden uit die tijd, repeteerden veelal bij ‘opa’ Spil om de eerste noten op een instrument te leren blazen. Daarnaast werd er zowel individueel als in groepsverband les gegeven in de aula van de pas gebouwde H.M. van Randwijkschool aan de Gruttostraat door docenten van Muziekschool Waterland. Repetities vonden toen al, en nog steeds, plaats op de Maandagavond. Jeugdleden die het bespelen van een instrument al aardig onder de knie hadden mochten voor de pauze mee repeteren met het groot orkest bij de boerderij van Jaap Broers.

Week in week uit werden de jeugdleden bij de Hofbrug opgehaald door leden met een auto, en in de pauze weer terug naar huis gebracht. Tegenwoordig repeteert Ilpendams Fanfare in het Dorpshuis van Ilpendam wat in 1979 werd geopend. Ilpendams Fanfare heeft echter tot 1981 wekelijks gerepeteerd in de boerderij van de familie Broers. Het was overigens in het jaar 1969 dat voor het eerst een fanfarekostuum werd geïntroduceerd. Dit bestond uit een zwarte broek, een lichtbeige jasje, een wit overhemd en een groene stropdas.

Heeft u nog berichten van vroeger, zoals krantenknipsels of foto's ?
Neem dan contact op met Ronald van Delden, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur op telefoonnummer 0299 66 78 90.

10 aug 2018

14 sept 2018