Geschiedenis 1980 t/m 1989

1980 Uitwisseling met muziekvereniging T.O.G.I.D.O. in Eext (Drenthe)
Op 21 en 22 juni 1980 vond er een muzikale uitwisseling plaats met muziekvereniging T.O.G.I.D.O.
Leden van Ilpendams Fanfare reisden af naar Eext om rond 13:00 uur te worden verwelkomd in “De Rustende Jager”. Leden van Ilpendams Fanfare slapen dit weekend bij pleeggezinnen, welke op deze locatie aan elkaar worden voorgesteld. Na de koffie vertrekken de spelende leden naar “Cafe Centrum” om in 1 uur tijd 4 nummers gezamenlijk te repeteren. Na afloop van de repetitie ging een ieder naar zijn/haar pleeggezin om een broodmaaltijd te nuttigen. ’s Avonds om 20:00 uur werd in Café Centraal het eerste optreden gegeven door T.O.G.I.D.O., de majoretten, de miniretten en de lokale drumband, gevolgd door een gezamenlijk optreden van beide fanfarekorpsen. Na een pauze van een half uur was de beurt aan Ilpendams Fanfare, en kon het einde van het concert worden gevierd met drank, muziek en een dansje tot in de late uurtjes.

Na een welverdiende nachtrust kregen de leden van Ilpendams Fanfare op zondag een rondrit door gemeente Anloo aangeboden. Rond 14:30 werd er een uitgebreide maaltijd genuttigd in het Kippenrestaurant van Eext, waarna Ilpendams Fanfare rond 18:00 uur huiswaarts keerde.

1980 Minne Meijer wordt opgevolgd door Joep van den Oord
Minne Meijer besluit na het weekend in Eext dat het tijd is het stokje over te dragen aan jonger bloed. Joep van den Oord uit Purmerend wordt de nieuwe dirigent van Ilpendams Fanfare en zal tot september 1983 aanblijven opgevolgd door Frank Versteegh. Versteegh was in die tijd Euphoniumspeler bij de Politiekapel in Amsterdam. In diezelfde periode timmerde de inmiddels opgerichte drumband “Frans Banning Cock”, aardig aan de weg. Tot het jaar 1982 was deze drumband onderdeel geweest van Ilpendams Fanfare, daarna ging het als zelfstandige vereniging verder.

1986 – Eerste grote muziekspektakel in het Burgemeester van Oorschotplantsoen
Op 26 mei 1986 werd in samenwerking met drumband “Frans Banning Cock” de 32e editie van het Waterland Muziek Festival gehouden. Locatie was het Burgemeester van Oorschotplantsoen, wat een perfecte omgeving bleek te zijn voor muziekfestivals zoals deze. Vanaf die tijd zijn er jaarlijks optredens verzorgd op het veld of in de muziektent van dit park. Ook heden ten dage sluit Ilpendams Fanfare het seizoen af met een traditioneel parkconcert, waarbij samenwerking en samenspelen met andere muzikanten voorop staat. Zo werden er uitvoeringen gegeven met bekende Ilpendammers, bevriende orkesten uit binnen- en buitenland of bands uit de directe omgeving. Het Dorpshuis in Ilpendam kreeg dit jaar een grote opknapbeurt en werd met hulp van vele vrijwilligers verbouwd en heropend. Het aantal leden van het toenmalige dagelijks bestuur, te weten Cor Klaver, Jan Groot, Ans Bruinsma, en Lou Knijn, hebben namens onze verenigingen de officiële heropening bijgewoond. Het was ook het jaar dat Ilpendams Fanfare een nieuw uniform kreeg. Een Lichtgrijs jasje voorzien van het gemeentewapen en een nieuwe stropdas. Hoewel de jasjes reeds geleverd waren, werd besloten ze nog niet te dragen aangezien emblemen en stropdassen nog niet geleverd waren.

1987 – Nieuwe jasjes en stropdassen, Drumband Frans Banning Cocq op non-actief
Dit jaar werden voor het eerst uitvoeringen gegeven in het nieuwe kostuum, een grijs jasje met zwarte broek of rok, een blauw overhemd en zwarte stropdas. Het bestuur van Drumband Frans Banning Cocq besluit om de muzikale activiteiten voorlopig te staken. Aangezien de oprichting van de drumband deels vanuit Ilpendams Fanfare geïnitieerd werd, gaan beide besturen met elkaar in overleg hoe om te gaan met het instrumentarium en de opslag daarvan.

1988 – Protestdag tegen Gemeentelijke herindeling
Er ligt een voorstel voor herindeling van gemeente Ilpendam. Den Ilp en Purmerland gaan in dit plan onderdeel uitmaken van gemeente Landsmeer. Beide plaatsen behoorden tot die tijd tot gemeente Ilpendam. Ilpendam zelf zal in dit plan onderdeel uit gaan maken van de nieuw op te richten gemeente Waterland. Op 31 januari van dit jaar worden samen met Volksvermaak een ‘verknipte’ Sinterklaas binnengehaald om op ludieke manier te laten weten dat men geen voorstander van de gemeentelijke herindeling is. Het zou nog 3 jaar duren alvorens de gemeentelijke herindeling geëffectueerd is.

1989 – 60 en 70 jaar lid van Ilpendams Fanfare en de dwarsluit als onderdeel van het orkest
Ilpendams Fanfare heeft dit jaar twee leden welke respectievelijk 60 en 70 jaar lid zijn. De heer Jaap Kramer is 60 jaar lid en de heer Aart Box 70 jaar lid. Zij werden tijdens het jubileumconcert in mei 1989 gehuldigd. Het komt niet zo heel erg vaak voor dat iemand 60 jaar lid is van een muziekvereniging. Een 70 jarig lidmaatschap is echter zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs dat er geen insigne voor bestaat. De muziekbond heeft speciaal voor dit jubileum een gouden insigne laten maken met 2 briljanten en een kroon.

Het is ook het jaar waarin het dagelijks bestuur en de dirigent overeenstemming bereiken inzake de toetreding van de dwarsfluit als instrument binnen Ilpendams Fanfare. Dirigent Versteegh zorgt voor aanpassing van de te spelen muziekstukken. In september 1989 word er een evaluatie gehouden over het toetreden van de dwarsfluit binnen de fanfare. Het besluit is positief en vanaf dat moment is de dwarsfluit een vast instrument binnen Ilpendams Fanfare. Drumband Frans Banning Cocq besluit zichzelf op te heffen en het instrumentarium te willen verkopen, waarbij de opbrengst ten goede komt aan Ilpendams Fanfare.

Heeft u nog berichten van vroeger, zoals krantenknipsels of foto's ?
Neem dan contact op met Ronald van Delden, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur op telefoonnummer 0299 66 78 90.

09 mrt 2018

Reünie Ilpendams Fanfare