Geschiedenis 1990 t/m 1999

1991 – Jaap Dekker wordt dirigent van Ilpendams Fanfare
Na 8 jaar dirigeren besloot Versteegh de fanfare te verlaten en werd de open gekomen plek ingevuld door Jaap Dekker. Dekker was trombonist en docent op het Alkmaars conservatorium en dat was voor sommige leden wel even wennen. Ilpendams Fanfare ging weer deelnemen aan muziekconcoursen en om op niveau te komen werden er partij-repetities ingevoerd. Voor belangrijke optredens werden er extra repetitieavonden georganiseerd en het niveau ging aanzienlijk omhoog. Ilpendam heeft sinds dit jaar geen zelfstandig gemeentebestuur meer, en maakt onderdeel uit van gemeente Waterland.

1993 – Ilpendams Fanfare bestaat 100 jaar
Het honderdjarig bestaan van Ilpendams Fanfare werd op zondag 14 november 1993 groots gevierd met een concert, reünie en fototentoonstelling in het Dorpshuis van Ilpendam. In de pauze van het jubileumconcert werden een aantal leden in het zonnetje gezet door ze het erelidmaatschap toe te kennen te weten Cor Ransijn, Lou Knijn, Jan Groot, Jaap Kramer, Aart Box en Jaap Broers wegens jarenlang lidmaatschap en trouw repetitiebezoek. Jaap Dekker stelde hoge eisen aan een ieder die in het orkest meespeelde, en vooral met de allerjongsten - die nogal eens een nootje verkeerd speelden - kon hij niet omgaan. Dat was ook de reden dat er uitgekeken werd naar een andere dirigent.

1994 – Voor het eerst weer op concours
Ilpendams Fanfare vond het weer eens tijd worden om mee te doen aan muziekconcours van de bond. Want dat was er jarenlang, door allerlei redenen, niet van gekomen. Omdat men al langere tijd niet meegedaan had, en er nu ook dwarsfluiten meespeelden, vroeg het bestuur toestemming deel te nemen in de introductieafdeling. Tijdens het concours in Wervershoof werd prima gespeeld, en Ilpendams Fanfare kreeg het advies voortaan uit te komen in de eerste afdeling.

1997 – Oud papier ophalen met een Vuilniswagen
Jarenlang werd er oud papier opgehaald door leden en vrijwilligers van Ilpendams Fanfare met een vrachtwagen met open bak van Transportbedrijf Dekker uit Ilpendam en de trekker met aanhangwagen van Lou Knijn. Op het erf van dhr. Knijn stond een grote container waarin het opgehaalde oud papier werd verzameld. Het was in het jaar 1997 dat er gekozen werd voor een andere en veiligere manier van ophalen. Het oud papier werd vanaf dit jaar opgehaald met vuilniswagens van de Firma Kras, welke werden bestuurd door leden van Ilpendams Fanfare met een groot rijbewijs. Tot vandaag de dag gebeurd dit nog steeds, echter nu met chauffeurs van de firma Roele Recycling uit Wognum.

1998 – Agaath Schouten, de eerste vrouwelijke dirigent
Jaap Dekker neemt afscheid van Ilpendams Fanfare, en voor het eerst staat er een vrouwelijke dirigent voor het orkest, Agaath Schouten. Agaath had een aantal jaren eerder haar studie ‘directie HaFaBra’ afgerond. Tevens was ze muziekdocent en dirigeerde ze in die tijd voor meerdere soorten orkesten en zangverenigingen of combinaties daarvan.  Kortom, een aanwinst voor Ilpendams Fanfare. Althans, dat dacht men. Agaath stond al gauw bekend als de dirigente met de oren op steeltjes en repeteren werd voor sommige leden (die wel eens een nootje verkeerd bliezen) een drama. De discussies hieromtrent in de jaarvergadering van het jaar 2000 liepen dan ook hoog op, en besloten werd om uit te kijken naar een andere dirigent.

Heeft u nog berichten van vroeger, zoals krantenknipsels of foto's ?
Neem dan contact op met Ronald van Delden, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur op telefoonnummer 0299 66 78 90.

Parkconcert
01 juli 2018