Tenorsaxofoon

De tenorsaxofoon of tenorsax is na de altsaxofoon de meest voorkomende saxofoon. Het instrument is meestal in Bes gestemd; de meeste Amerikaanse modellen hebben een stempel met "low pitch" gestemd in Bb (bes) of "high pitch" gestemd in B. Een enkele keer is een tenorsax gestemd in C; dit heet een C melody en deze is iets kleiner dan de tenor. Beide hebben een S-vorm met een zwanenhals.

De tenorsax heeft een rijke klank en wordt in harmonieorkesten, fanfareorkesten en big bands gebruikt. Het is een belangrijk instrument in de jazz. Het heeft een bereik van As tot e2. Muziek voor de tenorsax wordt in de G-sleutel genoteerd van bes tot fis3 en klinkt een grote none lager.

Bekende merken zijn Yamaha, Jupiter, Selmer, Yanagisawa, King, Keilwerth, Conn en Martin. In het hedendaagse tenorsaxgeluid is de standaard gezet door de Selmer, maar er zijn echter ook nog saxen met een kenmerkend ander geluid zoals de King Zephyr, Buescher Top Hat and Cane en Martin The Martin.

[bron WikiPedia]

Meer in deze categorie: « Sopraansaxofoon Baritonsaxofoon »

14 sept 2018

12 okt 2018