Optreden in Altenau Duitsland

1893 - 2018 ~ 125 Jaar Ilpendams Fanfare

• 125 Jaar Ilpendams Fanfare

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat er in Ilpendam voor het eerst Fanfareklanken waren te horen met de oprichting van Ilpendams Fanfare Volharding op 1 oktober 1893. In de tussenliggende jaren is er veel gebeurd binnen muzikaal Ilpendam. Wij kunnen het feit dat er al 125 jaar Fanfaremuziek wordt gespeeld in Ilpendam niet zomaar voorbij laten gaan. En mede daarom is er een jubileumcommissie in het leven geroepen welke dit jaar meerdere - al dan niet - muzikale activiteiten zal organiseren, maar ook terugblikt in de Geschiedenis.

In een notendop kunt u dit jaar het volgende van ons verwachten ;

- Er zal en magazine worden uitgegeven welke binnen Gemeente Waterland huis aan huis zal worden verspreid door de eigen leden, zodat we ook zeker zijn dat u het ontvangt. In dit magazine leest u meer over het verenigingsleven en onze geschiedenis

- Er staat een fietstocht gepland waar wij u langs een paar mooie plekjes voeren binnen onze gemeente, opgeluisterd met muziek en lokale lekkernijen,

- Er zal een speciaal voor de fanfare ontwikkelde Likorette met de naam "Blaaskaak" op de markt worden gebracht. Deze Likorette wordt gebrouwen bij Likeurstokerij De Tweekoppige Phoenix in Zaandam. Voor de smaak is enkel en alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten uit Waterland en het Ilperveld. Dit in nauwe samenwerking met de gehele familie Dekker van het Wapen van Ilpendam, Anne Le Gloahec van Anne & Co, en Martijn de Boer welke achter zijn boerderij een enorme appelboomgaard met 'vergeten' rassen heeft staan.

- We houden natuurlijk een reünie, om zo weer eens onze oud leden te ontmoeten, herinneringen op te halen en natuurlijk.... te musiceren.

- Als klap op de vuurpijl enkele bijzondere optredens met o.a. de Flegmatieke Zonderlingen in Spaander te Volendam, en de Amsterdam Klezmer Band in de grote zaal van P3 te Purmerend.

Kortom.. hou onze site en facebookpagina in de gaten. Het wordt een jaar om nooit te vergeten.

Reageer als eerste!

Altsaxofoon

Een altsaxofoon of altsax of alto is de meest voorkomende uitvoering van de saxofoon. Het instrument is uitgevonden door Adolphe Sax en staat gestemd in de toonsoort Es hoewel ook uitvoeringen in C voorkomen. De altsax is goed te herkennen aan de rechte hals (bovenste stuk waarop het mondstuk bevestigd wordt), die boven de body (de rest van het instrument tot aan de beker) abrupt naar beneden knikt. De hals van de eveneens veel gebruikte en grotere tenorsaxofoon is daarentegen welvend.

De altsaxofoon wordt veel gebruikt bij jazz en funk. Vanwege de kleinere omvang in vergelijking met de tenor, klinkt de alt hoger en 'jubelender', wat de alt tot een soleerinstrument bij uitstek maakt - bijzonder geschikt voor het snelle werk (luister bijvoorbeeld naar Charlie Parker) en het maken van 'muzikale statements' (zie ook Maceo Parker, de meest gesamplede muzikant ter wereld, geen familie van Charlie Parker).

Een echte altsax-klassieker is Take Five met Paul Desmond op de alt in The Dave Brubeck Quartet, net als Bird of Paradise van Charlie Parker (ook gebruikt door de cabaretier Hans Teeuwen in zijn show Dat Dan Weer Wel).

Voor Nederlanders is Candy Dulfer ongetwijfeld de meest bekende altsaxsofonist(e).

In de klassieke muziek wordt de altsax maar een enkele keer gebruikt, zoals in 'Il vecchio castello' uit 'Schilderijen van een tentoonstelling' van Modest Moessorgski in de orkestversie van Maurice Ravel. In de klassieke muziek van de 20e eeuw, komt het instrument vaker voor, zie bv. Suite voor Altsaxofoon en Gitaar van Alan Hovhaness. De altsax wordt beduidend meer gebruikt in het fanfareorkest en het harmonieorkest, maar is vooral vast onderdeel van de bigband.

Meer in deze categorie: Althoorn »

10 aug 2018

14 sept 2018