Inspelen voor Concours

1893 - 2018 ~ 125 Jaar Ilpendams Fanfare

• 125 Jaar Ilpendams Fanfare

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat er in Ilpendam voor het eerst Fanfareklanken waren te horen met de oprichting van Ilpendams Fanfare Volharding op 1 oktober 1893. In de tussenliggende jaren is er veel gebeurd binnen muzikaal Ilpendam. Wij kunnen het feit dat er al 125 jaar Fanfaremuziek wordt gespeeld in Ilpendam niet zomaar voorbij laten gaan. En mede daarom is er een jubileumcommissie in het leven geroepen welke dit jaar meerdere - al dan niet - muzikale activiteiten zal organiseren, maar ook terugblikt in de Geschiedenis.

In een notendop kunt u dit jaar het volgende van ons verwachten ;

- Er zal en magazine worden uitgegeven welke binnen Gemeente Waterland huis aan huis zal worden verspreid door de eigen leden, zodat we ook zeker zijn dat u het ontvangt. In dit magazine leest u meer over het verenigingsleven en onze geschiedenis

- Er staat een fietstocht gepland waar wij u langs een paar mooie plekjes voeren binnen onze gemeente, opgeluisterd met muziek en lokale lekkernijen,

- Er zal een speciaal voor de fanfare ontwikkelde Likorette met de naam "Blaaskaak" op de markt worden gebracht. Deze Likorette wordt gebrouwen bij Likeurstokerij De Tweekoppige Phoenix in Zaandam. Voor de smaak is enkel en alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten uit Waterland en het Ilperveld. Dit in nauwe samenwerking met de gehele familie Dekker van het Wapen van Ilpendam, Anne Le Gloahec van Anne & Co, en Martijn de Boer welke achter zijn boerderij een enorme appelboomgaard met 'vergeten' rassen heeft staan.

- We houden natuurlijk een reünie, om zo weer eens onze oud leden te ontmoeten, herinneringen op te halen en natuurlijk.... te musiceren.

- Als klap op de vuurpijl enkele bijzondere optredens met o.a. de Flegmatieke Zonderlingen in Spaander te Volendam, en de Amsterdam Klezmer Band in de grote zaal van P3 te Purmerend.

Kortom.. hou onze site en facebookpagina in de gaten. Het wordt een jaar om nooit te vergeten.

Reageer als eerste!

Bugel (Flügelhorn)

De bugel of flügelhorn is een koperen blaasinstrument dat een belangrijk instrument is in fanfare-orkesten. Het instrument is gestemd in Bes of Es (sporadisch ook wel C) met drie ventielen. De totale lengte van de klankbuis is bij een bugel in Bes 130 cm en bij een bugel in Es 98 cm. De vorm van de bugel is geheel conisch voorbij het ventielhuis en met ruimere bochten dan de trompet, waardoor de bugel een veel zachtere, warmere en rondere klank heeft. De bugel is uitgevonden door Adolphe Sax, die ook de saxofoon ontwierp. Adolphe Sax wilde namelijk een instrument hebben dat op een trompet leek, maar een zachtere en warmere klank had.

De bugel heet in het Frans bugle maar in het Engels flugelhorn, maar moet niet verward worden met de Engelse bugle, wat een natuurbugel is, een bugel zonder ventielen. De Es- en Bes-bugels zijn transponerende instrumenten.

De bugel heeft binnen de brassband een bijzondere status, aangezien daarin maar één bugel voorkomt.

Toonvorming

Zoals bij alle koperen blaasinstrumenten vindt de toonvorming bij de bugel plaats doordat de tegen het ketelvormig mondstuk aangespannen lippen bij aanblazen in trilling worden gebracht en zo de luchtkolom in het instrument in beweging brengen. Bij een juiste lipspanning kan een van de ongeveer zeven natuurtonen worden gespeeld. Door met een of meer ventielen de lengte van de hoofdbuis te verlengen, kunnen de leemten tussen elk van deze boventonen chromatisch dalend worden opgevuld. Het eerste, tweede en derde ventiel geven respectievelijk een hele, een halve en een anderhalve toon verlaging van de dichtstbijzijnde boventoon. De klankbeker versterkt de voortgebrachte toon.

Omdat niet alle tonen met behulp van de ventielen zuiver te treffen zijn, is bij veel bugels op de derde (en soms ook de eerste) ventielbuis een trigger geplaatst, die een variabele extra verlenging geeft om de toon zuiver te krijgen. Er bestaan ook bugels die, in plaats van het derde ventiel met een trigger, een vierde ventiel hebben. Dit is een kwartventiel. Hierdoor is een trigger overbodig en is het bereik in de laagte twee maal een kwart octaaf groter. De toonomvang wordt dan van Bes (contra-bes) tot de bes uit het tweegestreept-octaaf, zonder onderbrekingen.

Net als bij oudere pistons (kornetten) en bijvoorbeeld de Es-kornet is de bugel nog vóór het ventielhuis voorzien van een stembuis om stemmen mogelijk te maken. Deze plaats zorgt ervoor dat het conische verloop van de bugel zo min mogelijk wordt verstoord. Bij moderne kornetten en trompetten zit deze stempomp pas verderop in het instrument, in de eerste bocht na het ventielhuis.
Toonomvang

Het bereik van een bes-trompet is (in C-notatie) van e uit het groot-octaaf tot Bes (groot-bes) en van de e uit het klein-octaaf tot bes uit het tweegestreept-octaaf.

Strikt genomen is het bereik van de bes-bugel nog groter, want door de afwijkende bouw van de bugel is er een mogelijkheid de Bb onder de e-grootoctaaf te spelen (Nota Bene: afwijkend is juist dat dit geen pedal note is).

Meer in deze categorie: « Baritonsaxofoon Drumstel »

Parkconcert
01 juli 2018