Optredens met diverse Artiesten

1893 - 2018 ~ 125 Jaar Ilpendams Fanfare

• 125 Jaar Ilpendams Fanfare

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat er in Ilpendam voor het eerst Fanfareklanken waren te horen met de oprichting van Ilpendams Fanfare Volharding op 1 oktober 1893. In de tussenliggende jaren is er veel gebeurd binnen muzikaal Ilpendam. Wij kunnen het feit dat er al 125 jaar Fanfaremuziek wordt gespeeld in Ilpendam niet zomaar voorbij laten gaan. En mede daarom is er een jubileumcommissie in het leven geroepen welke dit jaar meerdere - al dan niet - muzikale activiteiten zal organiseren, maar ook terugblikt in de Geschiedenis.

In een notendop kunt u dit jaar het volgende van ons verwachten ;

- Er zal en magazine worden uitgegeven welke binnen Gemeente Waterland huis aan huis zal worden verspreid door de eigen leden, zodat we ook zeker zijn dat u het ontvangt. In dit magazine leest u meer over het verenigingsleven en onze geschiedenis

- Er staat een fietstocht gepland waar wij u langs een paar mooie plekjes voeren binnen onze gemeente, opgeluisterd met muziek en lokale lekkernijen,

- Er zal een speciaal voor de fanfare ontwikkelde Likorette met de naam "Blaaskaak" op de markt worden gebracht. Deze Likorette wordt gebrouwen bij Likeurstokerij De Tweekoppige Phoenix in Zaandam. Voor de smaak is enkel en alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten uit Waterland en het Ilperveld. Dit in nauwe samenwerking met de gehele familie Dekker van het Wapen van Ilpendam, Anne Le Gloahec van Anne & Co, en Martijn de Boer welke achter zijn boerderij een enorme appelboomgaard met 'vergeten' rassen heeft staan.

- We houden natuurlijk een reünie, om zo weer eens onze oud leden te ontmoeten, herinneringen op te halen en natuurlijk.... te musiceren.

- Als klap op de vuurpijl enkele bijzondere optredens met o.a. de Flegmatieke Zonderlingen in Spaander te Volendam, en de Amsterdam Klezmer Band in de grote zaal van P3 te Purmerend.

Kortom.. hou onze site en facebookpagina in de gaten. Het wordt een jaar om nooit te vergeten.

Reageer als eerste!

Althoorn

Althoorn Althoorn

De althoorn is een koperen blaasinstrument. Het staat in de Verenigde Staten bekend als alto horn, in Groot-Brittannië als tenor horn en in Duitsland als Althorn. Het instrument is gestemd in Es. Het heeft een conische boring en is voorzien van ventielen. Gewoonlijk wordt eenzelfde soort mondstuk gebruikt als bij de kornet.

De althoorn wordt vooral gebruikt in brassbands, en wordt ook nog wel aangetroffen in fanfares en vergelijkbare ensembles. In veel fanfares worden de hoornpartijen tegenwoordig gespeeld op (bes-)hoorns. De althoorn wordt soms nog wel gebruikt om de hoornpartijen te versterken, bij gebrek aan instrumenten en/of 'echte' hoornspelers. De althoorn speelt in blaasorkesten veelal een rol die vergelijkbaar is met de hoorn in symfonieorkesten en klassieke blaasensembles. De omvang van de althoorn ligt ongeveer gelijk aan het midden en hoge register van de f- en bes-hoorn. In blaasorkesten wordt het lage register van de hoorn niet gebruikt. Dit register wordt overgenomen door de bariton en het eufonium. De althoorn heeft van de middenstemmen in een blaasorkest de meest ondersteunende en verbindende rol, in tegenstelling tot met name de eufoniums en trombones, die regelmatig tot vaak melodiepartijen te spelen hebben. In het gevorderde en relatief recente repertorium van brassbands heeft de solo althoornspeler echter wel een heel belangrijke positie als solist.

In tegenstelling tot de meeste andere koperen blaasinstrumenten is het akoestisch ontwerp van de althoorn vanaf de tweede helft van de 20e eeuw vrijwel stil blijven staan. Er zijn maar een paar merken/modellen op de markt die de toets der kritiek van serieuze muzikanten kunnen doorstaan. In de brassbandwereld zweert men over het algemeen bij de instrumenten van Besson. Daarnaast maken Yamaha, York, Courtois en Willson althoorns die als volwaardig gezien kunnen worden.

Meer in deze categorie: « Altsaxofoon Bariton »

Parkconcert
01 juli 2018